Oldalak

erdeicsavargo@gmail.com

Translate

2013. november 27., szerda

Kanál faragás


  Mivel több embert is érdekel a téma, ezért ceruzát ragadtam az egyik nap és neki kezdtem rajzolgatni, hogy egy kicsit átláthatóbbá tegyem a kanálfaragás néhány fogását. Legalábbis megpróbálom...
A kanálfaragásnak kétféleképpen indulhatunk neki. Mint már írtam az egyik lehetőség az, amikor úgy választunk alapanyagot, hogy az már alakjával segítse munkánkat. A másik lehetőség pedig az amikor egy vastagabb ágat választunk, amely vastagságából adódóan teszi lehetővé a kanál hajlatát és szükséges méretét. Kinek melyik a szimpatikus, vagy az egyszerűbb. Én talán a vastagabb ágból szeretek jobban kiindulni, hiszen így úgy formázom a kanalat, ahogy én szeretném, nem pedig úgy ahogy az anyag kiadja. Így a kanál másik végét elláthatom még egy funkcióval, pl. faraghatom kampósra, mellyel  az átforrósodott edényt könnyedén le tudom venni a tűzről, illetve az állványról. De faraghatok rá egy villát, spatulát, vagy bármilyen díszítést. A nagyolásához ebben az esetben használhatok fűrészt vagy kis fejszét. Ez a megoldás talán nehezebb, több időt és munkát igényel.
A rajzon lévő nyilak a főbb vágások irányát mutatják.


A vastagabb ágban rejlő kanál...A könnyebbik megoldás, amikor kellő hajlattal rendelkező faanyagot választunk és azt a rajzoltak alapján, kettéhasítjuk. Persze a kés helyett fejsze is használható. Amelyik kéznél van…


Az íves ág ketté hasítása

 A felhasználni kívánt munkadarab hasított oldalát simára gyaluljuk a késünkkel, majd rárajzoljuk kívánt formát. Így sokkal szebb lesz a végeredmény, hiszen így végig előttünk lesz az, amit elérni szeretnénk. Érdemes a kanál fejénél kezdeni méghozzá úgy, hogy mindkét oldalára teszünk egy-egy bemetszést. Ez a kis bemetszés foglya nekünk megakadályozni, hogy a fa ne hasadjon tovább, ha a kanál feje felé vágunk.


Záró metszés, amely megakadályozza hogy túlrepedjen a munkadarabElőször nagyoljuk ki a rajzunkat minden irányból és hagyjunk rá kb.: 3mm-t. Így ha megcsúszik a késünk, vagy ha a fa nem úgy reped, ahogy mi szeretnénk, akkor sem teszünk kárt a méretre rajzolt kanálban. Ezután folytassuk a kanál nyelének faragásával, majd fejének domborításával. Ha kinagyoltuk, akkor óvatos apró vágásokkal haladjunk a rajzolt körvonal mentén és faragjuk "készre" a kanalunkat. Ha ezzel megvagyunk, nekiugorhatunk a kanál fejének.


Néha hagyok egy kis peremet (a kanál fejénél), ettől egy kicsit különlegesebb lesz


 A fej mélyítését a kanálfaragó késsel középről kezdjük, és apró vágásokkal haladjunk kifelé! A kanál "élénél" hagyjunk rá kb.: 1 mm-t . Ezt már csiszolópapírral kel befejeznünk (így nem fog berepedni az éle). Durvább papírral kezdünk, amellyel eltüntetjük a faragások élét és a kiszálkásodásokat, majd egyre finomabbal fejezzük be. Ezután portalanítsuk le a fát egy puha ronggyal, majd kezeljük a számunkra megfelelő anyaggal.

Néhány jó tanács! :

-          Kezünk és magunk felé soha ne vágjunk!
-          Minden vágásunk legyen tudatos és előre megtervezett!
-          Vágásaink során figyeljünk a környezetünkben lévő társainkra, gyermekekre.
-          Ha elfáradunk, álljunk meg és pihenjünk egy kicsit. Ne kapkodjunk!
-          Késünk legyen kellően éles, az életlen kés ugyanis könnyen megcsúszik. Ha szükséges álljunk meg és élezzük meg a késünket.
-          Ha alkoholt fogyasztottunk jobb, ha neki se kezdünk, ne veszélyeztessük önmagunk és társaink épségét!
-          Legyen mindig nálunk egy jól felszerelt elsősegély készlet!


Remélem egy kicsit sikerült áttekinthetőbbé tennem ezt a kellemes kis időtöltést.

Jó farigcsálást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése