Oldalak

erdeicsavargo@gmail.com

Translate

2012. december 23., vasárnap

Kanál faragás


 December, a tél első hónapja. Már csak néhány elszáradt barna levél kapaszkodik kitartóan az alvó fákon, még nem ők is szárnyra kapnak a fagyos téli szélben. Egy kicsit csendesülnek ilyenkor az erdők. Az emberek nagyobb része visszahúzódik otthonuk jó meleg biztonságába és a közelgő karácsonyra készül. Néhány elszánt vándor kel csak ilyenkor útnak, aki élvezi a hó ropogását (ha van), a csípős téli szél társaságát, a jó levegőt és a tájak szépségét. Néhányan a felszerelésüket javítgatják, a bakancsukat ápolják és már a következő úton gondolkoznak. Hasonlóan telik nekünk is most a december. De valamelyik nap előkerült egy nemrég vágott tölgyfa ág, amiből egy hosszúnyelű kanalat terveztem faragni. Ehhez nagyon nem is kell más, csak egy éles kés + egy kanálfaragó, egy jó meleg helység (mondjuk az előszoba), no meg egy megértő feleség. Nem is marad más hátra szőnyeget fel, földre le és már repkednek is a kisebb-nagyobb forgács darabok. Azért az erdőben mostanában már le szoktam nagyolni a kiszemelt fát, hogy otthon kevesebb legyen a seperni való. A finomabb tölgyfa forgácsokat össze szoktam gyűjteni egy-egy kisebb haldarab megfüstöléséhez. Próbálom kihasználni a fa természetes alakját, hajlatát és ennek megfelelően választom ki a számomra megfelelőt.
 Ha valaki más is szeretné kipróbálni a faragás örömeit, akkor ne felejtsük el: Nem azért járunk az erdőbe, hogy a minden fáról levágjuk a számunkra megfelelő ágat! Keresünk kidőlt, vagy vihar által kitört fákat és erről vágjuk le a szükséges faanyagot! Ha nem találunk ilyet, menjünk tovább és keressük máshol. Ha utána sem találunk, fogadjuk el a helyzetet. Máskor majd szerencsénk lesz.

Lenagyolás után...
Kezd alakot ölteni a kanál
Nem árt, ha berajzoljuk a körvonalakat.
A kanál mélyítése
A végső forma

A farigcsálás után szépen lecsiszolom. Durvább csiszolópapírral kezdem, majd egyre finomabbal folytatom. Egy ruhával jól áttörlöm és kezelem a fát. Most lenolajjal, mert az volt otthon. Sokan nem szeretik, mert büdös, de kb. két hét múlva már nincs szaga, se íze. Több fafaragóval beszélgetve a sellak-ot ajánlotta (nincs szaga), egyszer majd én is kipróbálom. Ajánlották még a méhviaszt, de az nem szereti a meleget.
Néhány egyszerűbb mintával szoktam még díszíteni (kezelés előtt), amit egy forrasztópákával égetek bele miután megrajzoltam.


Díszítés égetéssel
Talán nem lett a legszebb, de elkészült.
Végezetül még néhány kép:

Kanál és villa

Egy kávé az erdőben...


 Szeretem ezeket az eszközöket készíteni és használni. Jól eső érzés egy hegyoldalban leülni és bekanalazni vele jól megérdemelt ebédünket, vacsoránkat. Úgy érzem egy kicsit közelebb hoz  a természethez amit annyira szeretünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése