Oldalak

erdeicsavargo@gmail.com

Translate

2016. október 4., kedd

Balatoni utakon

  Röffen a motor, a levegőben benzin és a szabadság illata keveredik...
Igyekszünk elhagyni a várost és elszökni megszokott robot elől. Irány Gárdony! Útközbe beterveztünk egy kastélylátogatást, ami bizony az utolsó pillanatban meghiúsul. A kapun ugyanis lerövidítve a következő áll: Magánrendezvény miatt zárva!
Pipa!
Csalódottan folytatjuk az utunkat. Délben érkezünk meg Gárdonyba, édesanyámék ebéddel fogadnak. Beszélgetéssel telik a délután, este pedig tartunk egy vizitet a Velencei tónál.
Reggel most sem kelünk korán, nem is űz minket a tatár, de programunk az lenne bőven.
Várpalotára visz az utunk a Thury várhoz.
Thury vár
A palotai vár mai nevét a híres törökverő végvári vitézről Thury Györgyről kapta. Thury nem egyszer verte vissza a törököket sikerrel (1554-1567 között). Rengeteg győztes párviadalt vívott. A törökök "dunántúli oroszlánnak"nevezték. Mivel állandó pénzhiánnyal küzdöttek, katonáit a törökök elleni portyázásokból tartotta fent. Végül 1571-ben Orosztony határában 150 lovasával a törökök  tőrbe csalták és megölték. Fejét levágták és Isztambulba vitték, testét Nagykanizsán temették el. A palotai vár 1593-ban került török kézre, amit majd 1687-ben sikerült csak visszaszerezni. A vár történetéről egy igen részlete félórás kis filmet is meg lehet tekinteni, amit nem érdemes kihagyni. Addig is itt lehet olvasgatni róla: A vár történeteA vár makettje
A várban érdekes és változatos kiállítások kapnak helyet : régészeti leletek, festett tojások, faragott csanakok, botok, kínzó eszközök és azok alkalmazásuk. Régi ruhák, vadász kiállítás és végül egy bányász múzeum is helyet kap.
Kézműves kiállítás
Mézes kalács
Csanakok

Hímes tojások


A udvaron található kútban még most is jó minőségű víz folyifolyik. A vár szép állapotban, jó kezekben van.


A bányász múzeum

Thury vár
Induljunk hát Öskü felé. A település neve az Őskő névből származik, korábbi neve pedig Ősfalu volt. Itt egy Árpád-kori körtemplom (rotunda) található. A domb tetején épült kis templom a műszaki felmérések és felrajzolás során kiderült, hogy nem szabályos kör alapú, hanem észak-déli irányba egy kicsit hosszabb. Tehát ovális. Messziről nézve a kupolás zsindelytetővel olyan mintegy gomba.
A templom belülről előzetes egyeztetéssel tekinthető meg.


A körtemplom
A körtemplom és következő állomásunk a Nádasdy-kastély, A Magyarország száz csodája című könyv egy-egy fejezete. Nagyon szeretem ezt a könyvet, mert tartalmilag és fotókkal egyaránt megfelel az én elvárásaimnak.
Nádasdy-kastély
Nádasdladány eredeti neve Sárladány volt. Nevét Nádasdy Lipót változtatta meg, amikor is megvette Sárladányt. Az 1870-es években épült kastélyt a kor legfejlettebb technikájával látták el. A szobákban először "beszélő csövek" , majd telefonok voltak, az épületben padlófűtés volt, a csillárok pedig villanyfényt árasztottak. A kastély két legfontosabb helysége a könyvtár szoba és az Ősök csarnoka.

Ősök csarnoka

A könyvtár
 A könyvtár polcai azonban ma majdnem hogy üresek. Az akkori könyvkészletnek csak a töredéke maradt meg az idők során. A földszinten található a nagy szalon, vagy hangversenyterem és a biliárdszoba.
A kastélyt 1993-ban védett műemlékké nyilvánították, így nem kerülhet ki a magyar állam tulajdonából.
Eltelt az idő ma is felettünk, ideje tehát "haza" indulnunk.

Nádasdy-kastély
---
Gyors reggeli és indulunk Martonvásárra.  A Brunszvik kastélyt, ha jól emlékszem egy hűtőmágnesen láttam először, és mivel itt van a közelben úgy gondoltam kár lenne kihagyni. Azonban maga a kastély nem látogatható ( ugyanis a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának ad otthont.), csak a kastély parkja.

A parkban


Háttérben a kastély
 A park igen sok különleges fának ad otthont, mint pl.: a mocsári ciprusi, páfrány fenyő, amerikai szivarfa, balkáni gesztenye stb.

Mocsári ciprus és a légző gyökerei
és közelebbről
 A kastély mögötti parkban van egy tó, melynek közepén van egy sziget. A szigeten pedig van egy szabadtéri színpad, ahol Beethoven emlékkoncerteket szokták tartani.
Beethovent baráti szálak fűzték a Brunszvik család női tagjaihoz, ezért többször is megfordult ezen a helyen. Barátsága jeléül több művét is a család tagjainak ajánlotta. A kastélyban kialakítottak egy Beethoven emlékmúzeumot, ami persze most nem látogatható. Miért is lenne!? Itt a családdal és Beethovennel kapcsolatos dokumentumok és levelek tekinthetőek meg. A kastély parkja tényleg csodálatos.
Brunszvik kastély

Brunszvik Teréz az első magyarországi óvodák megalapítója.
Kora délután érkezünk Siófokra. Elfoglaljuk ideiglenes otthonunkat, és bejárjuk a környéket.
---
Reggelink elfogyasztása után újra útnak indulunk. A régóta tervezett balatonedericsi Afrika múzeumba tartunk. Néhányszor megfordultunk ezen a vidéken de a  múzeumra valahogy sosem jutott idő. Az Afrika múzeum Dr. Nagy Endre nevéhez fűződik, aki egész életét a vadászattal és a természet szeretetével szorosan összekapcsolva élte. Az 1950-es évek politikai helyzetei miatt külföldre menekült: Ausztriába, Németországba, majd 1958-ban Tanzániában települt le. Ott múzeumoknak állatkerteknek dolgozott, mint gyűjtő és vadbefogó.
1984-ben a visszavásárolt családi kúriába hazahozta néprajzi és vadászati gyűjteményének nagy részét. Itthon számos vadásztársaság tagja és egyesület elnöke volt. Az ő nevéhez fűződik Windish Graetz herceg trófeagyűjteményének a keszthelyi Festetics kastélyba való átszállítása is. Magas kitüntetéseket kapott Tanzániában és idehaza egyaránt. 1994-es halála óta második felesége, irányítja és működteti a múzeumot férje tervei szerint. Hamvait Balatonedericsen és Tanzániában helyezték örök nyugalomra. Tanzániában egy róla elnevezett tó teszi halhatatlanná.

Dr. Nagy Endre szobra a bejáratnál
 A múzeum talán kicsi, de annál gazdagabb. Három részre lehetne osztani: európai trófeák, afrikai trófeák és az afrikai néprajzi gyűjtemények. Az élő állatok és a gyerekeknek kialakított "dzsungel", valamint a kilátó meghódítása, felejthetetlen élményt biztosít a családok számára.

Szieszta


A múzeum épülete
Dr. Nagy Endre gyűjteménye...
...vadász felszerelése
...trófeái
Dr. Nagy Endre képe
Az afrikai kunyhó felépítése

Dzsungel  bazár
Egyedül...
A kilátóból
 Az idő észrevétlenül telik és ha a gyerkőcök nem is akarnak, de lassan indulnunk kell. A vacsora után még lemegyünk a partra, ahol a nyugovóra térő nap vörösre festi a Balaton hullámait, melyek halk csobbanással érkeznek meg a parti kövezéshez. A balatoni felvidék hegyei mögött aztán végleg eltűnik a nap és ismerős zümmögések jelzik az éjszakai világ ébredését.
---
A nap már magasan jár. Ragyogva uralja a kék eget, melyen csak néhány kisebb bárányfelhő kacérkodik vele. Délnek indulunk, Somogyvámos irányába. A község határában a gabonatáblák között bújik meg, azaz emelkedik a magasba a Pusztatorony nevű középkori templomrom.Egészen jól megközelíthető. A kukorica földek között vezető földút elejét a tegnapi eső azonban teljesen feláztatta így csodával határos módon az utolsó pillanatban még sikerül kikecmeregnem a sárból. Így nem marad más mint gyalogosan megtenni a hátramaradt utat. A táv nem nagy, de a kezdeti dagonya miatt a család többi tagja nem vállalja a gyaloglást.
Ott van!
Pusztatorony középkori templomrom
A harangtorony
 Egyedül megyek... pontosabban két bicajos sráccal akik biciklijüket és "őrző-védő" barátnőjüket hátrahagyva a gyaloglás mellet döntöttek. A hatalmasra nőtt kukoricák, mint egy nagy fal takarnak el mindent baloldali irányából. Jobbról akácfák és susnyákos. A kezdeti kaptató után megszelídül az út. Befordulunk és most már minden irányból kukorica fal. A sárban vaddisznók és őzek nyomai, még a szagukat is érezni lehet. Jobbra fordulunk és az út végén már látni lehet Pusztatorony égnek szegezett tornyát. A templomrom Somogyvámos büszkesége, a község címerében is szerepel. A régészeti feltárások szerint a 12.században épülhetett. Érdekessége a négyszögből kiinduló és nyolcszögben befejeződő templomtornya. A templom körül egykor falu állhatott. A legenda szerint a Somogyváron székelő Koppány birtoka volt. Egy állítólagos krónikás feljegyzései alapján például a derékmagasú falak egy barbárul befalazott gyermek testét rejtették. E gyermek Koppány vezér fia, a kis Kupa volt.
A torony 2011-ben megkapta a Somogyország Kincse elismerést.
Készítek még néhány képet, majd magányosan teszem meg a visszautat.

 Somogyvámos másik nevezetessége a Krisna-völgy.
A Krisna szóról sok embernek talán a festett arcú, borotvált fejű rongyokba bugyolált éneklő emberek jutnak az eszébe. Szégyen vagy nem én is ilyen vagyok, voltam... (talán a többi hasonló gondolkodású ember és az ismeretlen hatására)
Krisna-völgy bejárata
 Amikor rátaláltam Krisna-völgy weboldalára és egyre többet olvasgattam róluk úgy éreztem, hogy szeretnék ide eljönni és a saját szememmel látni mindezt.
A "völgyben" lakók egy jól szervezett öko-közösségben élnek és az önellátásra törekszenek. Maguk termelik a számukra szükséges zöldséget és gyümölcsöt (bio), melyet hagyományos módon raktároznak, tartósítanak (tartósítószer nélkül).

Kertészet
Aki a virágot szereti...

Út a Tehénvédelmi Központhoz
Megérkeztünk..
 Ha bár tehenük is van, nem is egyfajta nem eszik meg őket.  Az áramot napelemekkel állítják elő. Ruháikat "zöld"  módszerekkel tisztítják pl. ecet, mosószóda. Saját templomuk, iskolájuk van, melyben arra tanítják a gyerekeket, hogy becsüljék meg a természet kincseit, az állatokat, embereket, hiszen minden és mindenki Istenhez, Krisnához tartozik.
Az iskola
Krisna-völgyben példaértékű a tisztaság. Sehol egy kószáló, gazdátlan csokis, vagy cukros pappír, vagy cigaretta csikk.Látszatra mindenkinek megvan a maga dolga.
A templomban egy "vendégvezető" várja a látogatókat és mesél, illetve vezet be minket a Krisna-tudatba, amely a hinduizmusnak egy képviselője. Nem megtéríteni akart (amitől egy kicsit én is tartottam), hanem az ismeretlent akarta megosztani velünk. A kérdésekre akart választ adni. A bevezetés követően bemutatták a templomot és aki akart utána az étteremben megtöltötte korgó hasát. Az étel megosztotta a látogatók táborát. A többség, csak belekóstolt aztán fintorogva félretolta. Néhányunknak viszont ízlett még ha nem is volt benne hús.
 A templom gyönyörű, a völgy pedig csodaszép. A hely minden részéből a nyugodtság árad. Azonban nem érzem úgy, hogy azonosulni tudnék ezzel a vallással, holott számomra is fontos a lelki egyensúly, a szeretet, mint minden embernek. Egy biztos, ártani nem ártanak, rosszat pedig nem tanítanak senkinek.
---
Másnap a Balatonfüredre vezető utat koptatjuk. A nap már magasan jár mire megérkezünk a Lóczy-barlanghoz.

A padosan rétegződő mészkő


 Ez a kis barlang más mint a többi megszokott. Itt nem találhatóak hatalmasra nőtt cseppkövek. Szépsége, illetve érdekessége, hogy látható a padosan rétegződő mészkő, illetve a hegységképző erők hatására kibillent rétegek. A barlangüreget a mélyből feltörő gyengén szénsavas források oldó hatása alakította, amely érdekes gömbüst formájú üregeket hozott létre.
A barlang bejárása kb. egy fél órát vesz igénybe. Nem érdemes kihagyni.
Balatonfüred savanyúvizeiről is híres. Ezek egyikéhez a  város központjában található Kossuth Lajos forráshoz tartunk. Ezek savanyú ízét a szénsav okozza.

Kossuth Lajos forrás
 Ivókúraként gyomorhurut, epe- és bélbántalmak, sőt cukorbaj ellen is hatásos. Fürdőkúraként főként a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására, a szervezet általános kimerültségének orvoslására alkalmazzák. A forrásból azonban nem tudunk inni, mert valamilyen okból le van zárva. Majd legközelebb...

Balatonfüred
A sétányon
Van még időnk így hát, nyomás Nagyvázsony. Itt ért véget a Balaton-felvidéki kéktúránk és kezdődik majd a Bakonyi szakasz. Már nagyon hiányzik...
Nagyvázsonyban található a Kinizsi vár, amely "A vár legdicsőségesebb uráról, az összes csatáját győztesen megvívó Kinizsi Pálról kapta a nevét."
Kinizsi Pál
Kinizsi vár
 Kinizsi Pál legendája:Itt
Nem is gondoltam volna, hogy ez a vár belülről milyen csodálatos.A vár kápolnája, itt található Kinizsi vörös márvány sírköve.
Több kiállítás is helyet kap pl. kőtár kiállítás, történelmünk nagyjai szobor kiállítás, és a vártorony minden emeletén várja valami az idelátogatót.
A vár honlapja:Kinizsi vár
A várban gyorsan eltelik az idő és a hasunk is jelzi, hogy elfeledkeztünk róla a nagy csavargásban. Ideje hát indulnunk szállásunk felé.
Kilátás a vártoronyból

Az utolsó napok a strandolásnak maradtak. A csodás napsütés, a jó levegő, a lángos, a játék és a Balaton.
Gyönyörű a látvány a Balaton-felvidék hegyeire.
Nem akartuk, de mégis eltelt ez a hét. Az este már a csomagolással telik, hogy a másnapi indulás zökkenő mentes legyen.  Hazafelé ugyanis még meg kell nézni az Acsaújlaki kastélyt, amit jövetben nem tudtunk megnézni.
Acsaújlaki kastély

A park, háttérben a faházak
A kastély az 1907-1910 között épült és ahogy nálunk ez szokás volt az 1950-es években ezt is államosították. A rendszerváltás követően, ahogy ez nálunk lenni szokott magántulajdonba került. Új tulajdonosa aztán kívül és belül gyönyörűen felújította. A kastély kialakítása középkori várjellegű, saroktornyos, amely a felvidéki késő reneszánsz várkastélyokra jellemző. Az épületet csak kívülről lehetett fotózni, így belülről nem készültek képek. De amilyen szép kívülről olyan gyönyörű belülről. A kastély különféle kreatív gyerekprogramoknak is helyet szokott biztosítani pl.: gyöngyfűzés, rajzolás, agyagozás (a pincében ehhez szükséges égető kemence is van).
A parkban
A közel 6 hektáros park gondozott, melyben néhány kis faház és egy játszóház is otthont kapott.
Az Acsaújlaki kastély oldala:Itt található,  amelyen minden információ és fotó megtalálható a kastélyról.

Még több kép az utunkról: Itt

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szép leírása, fényképekkel illusztrálva egy nagyon szép kirándulás! örülök.h. láthattam!!!

    VálaszTörlés