Oldalak

erdeicsavargo@gmail.com

Translate

2017. augusztus 28., hétfő

Kocsis Alaszka kés


Erdei csendélet
  Ez a bejegyzés egy kicsit eltér a többitől. Most nem kirándulásról, túrázásról írnék néhány sort hanem egy olyan ügyes kis eszközről, késről, amely az előbb említett utazásokkor hasznos társunk lehet.

 Szerettem volna egy legális méretű fixpengés kést. Olyat, amelyet nyugodtan magával hordhat az ember és ha előveszi a tóparton, vagy egy egynapos túra alkalmával, akkor a többi embertársa nem néz rá úgy rögtön mint egy aktív terroristára.
Fűzfasíp a kicsik kedvence (egy idő után pedig a szülők rémálma)
Tintagomba
Szétnéztem a hazai mesterek munkái között, némelyikkel egy-két emailt is váltottam, mire sikerült döntenem. A választás végül Kocsis Ferenc Alaszka nevű késére esett. A penge hossza,  íve, kecses hegye, a penge fokától való leélezés megfelel az én felhasználási szándékomnak. A markolat először egy kicsit vékonynak tűnt a többi késemhez képest, de ahogy használtam, próbálgattam egyre jobban beleszerettem. Belesimult a tenyerembe. Ennek a fának is nagyon kellemes fogása van. Erős, vastag marhabőrből készült erszénytokja van, amely nemcsak szép, hanem biztosan tartja a kést a helyén. A derékszíjra kétféleképpen is fel lehet fűzni a "fityegőjének" köszönhetően.
Az Alaska méretei:
Penge hossza: 79 mm
Penge vastagsága: 4 mm
Penge anyaga: Sleipner 58+1 HRC
Markolat hossza: Alul az ujjaknál 95 mm, a markolat teljes hossza 120 mm
Markolat anyaga: Ovangkol fa

A kést 2016 áprilisban vettem kézhez, azóta használom, forgatom. A penge polírozott és borotvaéles volt. Első feladata a tűzgyújtás volt. A közeli kis erdőben kivágott fenyvesek csonkjaiból, kotorásztam elő egy kis foklát. A penge fokának kb. kétharmadára  kértem Ferencet hogy tegyen kaparóélt, amely ugyan nem megy végig  a penge teljes fokán, de elegendő egy kis forgács előállításához, ágak kérgeléséhez, de még nem zavaró a faragásnál. A kaparóél csodásan muzsikált. Könnyedén állítottam elő vele a szükséges finom élesztéket és gyújtottam meg a szikravetővel.
Hihetetlenül finom éleszték és hatalmas szikraeső állítható elő vele.

Fokla és a kaparóéllel készült éleszték

Száraz akác éleszték, szintén kaparóéllel készült

Tollaság
A lapos konvex leélezés nagyon élvezetessé teszi a faragást, de még mindig elég erős keményebb dolgok átvágásához. Használat során amikor éreztem hogy éle már nem igazán "harap" akkor a bőrös fenőmön 2-3 alkalommal még helyre tudtam tenni úgy, hogy újra borotvaélt kapjak (persze ez függött attól is hogy milyen fát faragtam). Utána is csak a bőrös fenő pasztás oldalára, vagy legfinomabb kerámiára volt szükség.
A bőrös fenő
Faragtam vele kanalat, tollaságat, egy többágú szigonyt amit már régóta terveztem (itt nem a zsákmányszerzés volt a célom inkább a kíváncsiság vezérelt).

Barackfaágból készülő kanál
Kezd egy kanálra hasonlítani
Elkészült a két kanál
Kipróbáltam a konyhában, ahol szintén jól szerepelt a penge méretéhez ideális feladatokban. Minden megoldható lett volna vele, de bizonyos műveleteknél egy nagyobb pengével könnyebben boldogul az ember. A kés súlya és mérete nem teszi lehetővé a sújtást, csapkodást, de ő nem is ezekhez a feladattokhoz készült.


Többágú szigony
A sleipner nem rozsdamentes acél polírozva egészen jól ellenáll a rozsdának. Inkább csak foltosodik. Csupán egyszer fordult elő velem ilyen, amikor a próbálgatása után tokjába eltéve elfelejtkeztem róla és napokig úgy maradt, hogy nem lett megtisztítva. Ekkor is csak halvány foltok voltak rajta az érintett felületen, amit egy pillanat alatt el tudtam tüntetni. Tehát csak egy minimális törődést igényel.
 de egyszerű karbantartása miatt hamar megkedveltem.
Hóban és fagyban
Az Alaska egy szerethető és jól használható kisméretű fixpengés kés, persze ez csak az én szubjektív véleményem. De tökéletes választás lehet azoknak, akik nem szeretik a nagy késeket, vagy egy olyan társat keresnek, aki mindig ott lapulhat a derékszíjon vagy a kabát alatt egy-egy kisebb kirándulás, túra, horgászat ideje alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése