Oldalak

erdeicsavargo@gmail.com

Translate

2013. augusztus 5., hétfő

Barlangtúra az Aggteleki-karsztbanMájusban jártunk az Aggteleki karsztban. Az akkor kétnaposra tervezett kéktúránkba nem fért bele a nevezetességek megtekintése ( Aggtelek és Jósvafő).  Így hát megfogadtuk, ide még visszatérünk egy pihenős családi kirándulás alkalmával. Így is lett, a hétvégén sikeresen bepótoltuk. Tervünkben két barlangtúra és Jósvafő megismerése szerepelt.

-----
Az Aggteleki és a Szlovákiai-Karszt földrajzilag összefüggő egységet alkot. Leghíresebb és leghosszabb feltárt szakasza a Baradla-Domica barlangrendszer, amely összesen 25km hosszúságú. 1995-ben került fel az UNESCO listájára, a két ország együttes kezdeményezésére. A felvétel legfőbb érve a természet alakította páratlan szépsége. Ennek köszönhetően mindössze 4 barlangrendszer került fel a listára. A legtöbb barlang kultúrtörténeti értéke miatt vált a világ örökség részévé (falfestések, ősemberi leletek).  Az Aggteleki-karszt barlangjait is használta az ősember, amelyet számtalan lelet bizonyít pl.: csiszolt kövek, csontból készült használati tárgyak és a bükki kultúra vonaldíszes cserépedényei. Ezek az emberkék majdnem teljes hosszában ismerték, illetve bejárták ezeket a barlangokat a leletek tanúsága szerint. A történelem folyamán többször is használta az ember ezeket a barlangokat, rejtek illetve menedék helyként pl.: a tatárjárás idején.

Forrás:
Gömör-Torna-Karszt turistakalauza.

-----


Szombaton érkezünk Jósvefőre, majd szállásunk (Tengerszem szálló) elfoglalása után újra buszra szállunk és meg sem állunk a szomszédos Aggtelekig. Pontosabban Aggtelek Baradla barlang bejáratáig. Némi hűsítő elfogyasztása után bejárjuk a bazársort oda és vissza majd megvesszük a jegyeket az Aggteleki rövidtúrára.15:00-kor nyitják a bejáratot és a derűs forró, nyári napvilágból egy félhomályban lefelé vezető lépcsőn találjuk magunkat, amely egy nyirkos hűvös földalatti világba vezet. Elsőként a csontváz terembe jutunk mely a régészeti ásatás során előkerült emberi csontokról kapta a nevét (ősi temetkezési hely).

Földalatti járgány

A következő állomás a Teknősbéka terem, itt egy teknősbéka alakú képződmény, felette egy szárnyait kitáró sas, két vadászzsákmány, azaz két falra akasztott fácán található. Mellettük pedig a templomi szószék. 
A teknős béka, a sas és a vadász zsákmányok

Utunk az Acheron patak vízfolyását követi csodaszép látvány, ahogy a megvilágítás hatására a vízben tükröződnek a falak. Elérjük a Hangverseny termet, ahol éppen nagy munkálatok folynak. Este ugyanis a St. Martin fog muzsikálni (fütyörészni). A székek mellett és között megállunk a csoporttal és kapunk egy kis ízelítőt a terem hangzásából. Néhány percig ugyanis kellemes zenét játszanak. Tovább haladunk és a Fekete terembe jutunk. Nevét onnan kapta, hogy az őskorban ide húzódó (lakók) emberek tüzeinek füstje, valamint a villanyvilágítást megelőző időszakból használt fáklyák korma színezte meg a képződményeket.

Fekete terem

A Tigris terem névadója

A Fekete teremből a tigris terembe jutunk és onnan az oszlopok csarnokába. Itt látható a 13 aradi vértanúról elnevezett cseppkő oszlopok, Petőfi Sándor „koporsója”, amely egy hatalmas kidőlt cseppkőoszlop, valamint az egri minaret.
Az oszlopok csarnokábanAz utolsó állomásunk a Csipke terem, amely a mennyezeten lévő számtalan szalmacseppkőről és azok ragyogásáról kapta a nevét. Sajnos a fotók nem adják vissza ezeknek a képződményekben gazdag helyeknek a szépségét. Kb. 1,5 óra múlva érkeztünk meg a felszíni világba.
Csipke-terem


2. nap:
Nem ébredünk korán. Ahogy kell, nyújtózkodunk, forgolódunk, és csak nagyokat pislogunk az ágyból. De hamar összeszedjük magunkat és irány a bolt. A sárga jelzésen ereszkedünk a völgybe. Itt szépen kiépített fa játszótér és szalonnasütők vannak. Elérjük a Jósva forrást, majd a szépséges Tengerszemet.

Játszótér a Jósva-forrásnál
Tengerszem
Gyönyörű! Már csak 500m az aszfalt úton és a boltnál is vagyunk… Visszafelé ugyan ezen az úton csak egy kicsit felfelé. Jó lenne itt egyszer a családdal egy jó nagy szalonnasütést rendezni…! Megreggelizünk, és útnak indulunk. Hogyan is máshogy, mint gyalog. Csupán 2 km a Vörös-tói barlang. Gondozott és szépen kiépített környezetben van a barlang bejárata. Egy forró kávé egy kis csoki és már indulunk is a csoporttal lefelé.

A Vörös-tói barlang bejárata

A Vörös-tói túra 2.3 km és kb. 2 óra, 249 lépcső vezet lefelé. Ahogy leérkezünk a kb. 50m-es mélységbe a Baradla hosszú túra útvonalába csatlakozunk. Mi jobbra fordulunk mármint a csoporttal és jó minőségű beton járdán kezdjük meg a földalatti utunkat. Sokan úgy tartják ez a túra nyújtja a legváltozatosabb élményt. Elhaladunk a világítótorony, a halszállító és mennyezetről lógó polip mellett.

Az Alabástrom szobor és a Polip
 Lassan de biztosan megérkezünk a Baradla legnagyobb cseppkő óriásához a 20m magas csillagvizsgálóhoz. Tátott szájjal körbejárjuk, és ha nem is akarunk, de tovább kell mennünk. Elérjük a sárkányfejet és a gőzmozdonyt. A gőzmozdony egy régen kidőlt cseppkő oszlopból és az utólag ráépült képződményekből áll és valóban hasonlít egy kisiklott gőzmozdonyra.

Sárkányfej


A következő állomásunk az óriások terme, amely az ország legnagyobb barlang csarnoka. Itt megtapasztalhatjuk a teljes barlangi sötétséget, majd kellemes zene és fényjáték mellett gyönyörködhetünk a páratlan szépségű képződményekben.

Óriások terme I.

Óriások terme II.


Óriások terme III.

Hazafelé...?

 Itt el lehetne időzni talán órákig is. De menni kell!
 Barlangi túravezetőnk türelmesen terelget minket, akivel jóízűen elbeszélgetünk a sor végén. Elérjük a Fekete termet, a Vetődéses termet és a Jósvafői labirintust, még végül túránk sajnos végett ér. A barlang Jósvafői bejáratánál jutunk ki a felszínre. Innen ingyenes szervezett buszjárat viszi vissza az autóval érkező látogatókat a Vörös-tói bejárathoz.
…egy késői ebéd az Öreg malomba és egy kellemes séta hazafelé kedvenc völgyünkön át.

3. nap:
Rossz úgy ébredni, ha tudod ez az utolsó nap, holnap meg vár a munka. Jó lenne még Jósvafőn szétnézni, így hát egy kicsit igyekeznünk kell. Egy sovány reggeli és nyomás…! Elsőként a Kessler Hubert Emlékházat nézzük meg, amely az egykori barlang kutató és barlang igazgató életét, munkásságát mutatja be. Nem szabad kihagyni!

Kessler Hubert emlékház

 Befejezésül a Tájházat rohamozzuk meg. A gondnok példa értékű bemutatása után pedig alaposan szétnézünk. Hát az igazság az, hogy ezt sem szabad kihagyni. Rendkívül gazdag látnivalókban.


Jósvafő: Tájház
TájházTájházról bővebben: http://www.josvafo.hu

A templomra sajnos nem maradt időnk mert így is szednünk kellett a lábunkat a buszhoz.

-----

Kellemes családi kiránduláson vagyunk túl. Ajánlom mindazoknak, akik pihenni szeretnének, akiket érdekelnek a barlangok, vagy csak egy-egy könnyebb sétát szeretnének megtenni úgy, hogy még látnak is valamit. A Jósva forrásnál kialakított kultúrált játszótér és szalonnasütők igazi családi vígasságoknak lehet a színhelye. A barlangok szerelmesei is megtalálhatják a kedvükre valót, hiszen a környéken számtalan barlangtúrát indítanak (kiépített és overálosat egyaránt).  Egy kis újdonságot számunkra is tartogatott ez a kirándulós történet, hiszen nem volt se bakancs, sem nehéz hátizsák, mégis jól éreztük magunkat.
Szeretnénk még ide visszatérni..!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése